Isoilla kansainvälisillä elektroniikkayhtiöillä on omat maahantuontiyrityksensä eri maissa. Nämä toimivat usein tukkuliikkeinä isoille elektroniikkaketjuille. Ellei ole täysin omaa maahantuontiyritystä kohdemaassa, niin vähintäänkin on sopimus luotettavan tahon kanssa, jolla usein on myös yksinoikeus maahantuontiin ja jakeluun vähittäiskaupoille. Isot yhtiöt eivät käy kauppaa loppukäyttäjien eli kuluttajien ja yritysten suuntaan ollenkaan vaan elektroniikkaketjut hoitavat kuluttajien suuntaan myynnin.
Voisi luulla, että tämä kostautuisi hinnoissa, mutta isoilla yhtiöillä on omat logistiikkaverkostonsa, jolloin logistiikka saadaan kustannustehokkaaksi. Siinä missä pienempi yritys maahantuo pienempiä eriä, jopa yksittäisiä kappaleita, niin isot yritykset toimittavat tuotteita rekkakonteittain.
Maahantuonti pohjautuu vahvasti logistiikan toimivuuteen, oli kyseessä sitten mikä tahansa tuote, jota tuodaan.
Logistiikka voi olla pullon kaula
Elektroniikan maahantuonnissa, kuten missä tahansa maahantuonnissa, pullonkaulaksi voi muodostua logistiikka. Logistiikka on hyvin herkkä häiriöille ja sen olemme saaneet viime aikoina huomata hyvin konkreettisesti.
Paikalliset lakot voivat itsessään jo pysäyttää logistiikkaketjun, kulki se sitten maalla, merellä tai ilmassa. Lakkojen pitkittyessä mahdolliset tukilakot voivat ensimmäisenä kohdistua juuri logistiikkaan, kuten kävi viime vuonna Postin lakon yhteydessä.
Maailmanlaajuinen korona-pandemia osaltaan seisautti lähes kaiken logistiikan hetkellisesti. Lentokoneet jäivät maihin ja laivat jäivät satamiin. Rekkaliikenne olisi toiminut, jos olisi ollut jotain mitä kuljettaa, mutta tuotteet olivat jumissa eri maiden rajoitusten ja sulkujen takia. Onneksi tilanne on nyt saatu korjattua ja logistiikka toimii paremmin kuin keväällä. Keväästä viisastuneena logistiikka-ala on myös suljettu pandemia rajoitusten ulkopuolelle. Näin ollen maahantuonti on saatu turvattua kaikille toimialoille.
Korona lisäsi elektroniikan tarvetta
Erilaisten näyttöjen tarpeeseen ei pandemia tilanne ole niin merkittävästi vaikuttanut kuin muissa tuotteissa, mutta asiakkaista on tullut hieman varovaisempia. Nyt etenkin panostetaan LED-näyttöjen osalta laatuun ja kestävyyteen ja investointia mietitään tarkemmin. Kotitaloudet eivät osta niin helpolla sitä kaikkein tuoreinta ja yrityksetkin miettivät näyttöjen uusimisia kustannustehokkuuden näkökulmasta.
Elektroniikan käyttö korona-pandemian aikana on lisääntynyt merkittävästi, kun monet ovat siirtyneet etätyöskentelyyn ja opiskeluun. Tällöin on aiheellista panostaa laadukkaisiin ratkaisuihin mm tietokoneiden, tablettien ja puhelimien osalta, että työskentely tai opiskelu on mielekästä.